Laatste publicaties


Geplaatst augustus 2021


WoW

Zojuist bij de neuroloog geweest voor de uitslag van de MRI. En wat een uitslag!
Ik heb sinds 2016 maar 1 zichtbaar litteken erbij waarschijnlijk veroorzaakt door de aanval in dat jaar. 
In mijn ruggenmerg zijn er in de afgelopen 5 jaar geen nieuwe littekens bijgekomen.

De neuroloog legde uit dat een MRI niet helemaal waterdicht is. Er kunnen vlekken zitten naast een bestaand litteken en die zouden moeilijk te traceren zijn. De verslechtering van 8 weken geleden, die van 2019 en van 2020 kunnen daar een voorbeeld van zijn. Maar grote ontstekingen zouden te zien zijn op een MRI. Volgens de scan is het 5 jaar geleden sinds ik een grote aanval heb gehad. 

Ik besefte langzaam wat deze uitslag betekent. De jaren van zo veel mogelijk rust inbouwen, wandelen met Thor in de natuur en het verzorgen van mijn mind hebben zichtbaar hun vruchten afgeworpen!
De neuroloog gaf ook voorzichtig aan dat net zoals weersomstandigheden ook stress een oorzaak zou kunnen zijn van een verslechtering. Het is in ieder geval niet gunstig. 

Nadat ik verteld had dat ik al een kleine week de ochtend wandeling wandel, vroeg ze me in de hal heen en weer te lopen. ‘Het lopen gaat zeker goed’ constateerde ze . Ze zag wel een kleine afwijking in mijn rechtervoet toen ik op mijn hielen liep. Dit been deed raar en was 8 weken geleden mede de veroorzaker van het slechte lopen. Het gevoel in dat been wijkt nu nog af en toe af van hoe het zou moeten zijn maar mijn andere been compenseert dit.

Na ‘een controle afspraak is niet nodig, we horen van U als er iets is’ liepen we opgewekt haar kamer uit. 
Deze uitslag werd gevierd met koffie en 2 gebakjes ieder. Mijn buurvrouw en ik kwamen in een jubelstemming. Ik had haar gevraagd om mee naar binnen te gaan aangezien je samen meer info opslaat. Haar was bijgebleven dat naarmate iemand met MS ouder wordt, de kans op een aanval vermindert. Dit bericht voelde als een bonus op de uitslag.

Ook mijn brughoektumor is ongewijzigd volgens de scan. Ik ben heel happy, dankbaar en ook trots. 
Ik heb een manier gevonden om zichtbare schade veroorzaakt door MS zo veel mogelijk te beperken. Mijn aangepaste levensstijl werkt! Gesterkt vervolg ik dit rustige pad met een rooskleurig perspectief. 

WoW wat een dag! 

 Geplaatst augustus 2021


Mondaysmile


Vandaag mijn eerste Iyengar yogales, bij mijn 80 jarige buurvrouw. Zij heeft verschillende opleidingen gevolgd en ook zelf les gegeven. 

De Indiase B.K.S. Iyengar die in 2014 op 95-jarige leeftijd overleed is de grondlegger van deze vorm van yoga. Precisie en concentratie zijn sleutelwoorden binnen Iyengar yoga. Door je lichaam zo exact mogelijk in balans te brengen, ontwikkel je uiteindelijk ook de geest volgens hem.

Mijn buurvrouw, die al een tijdje geen les heeft gegeven, doet elke oefening soepel voor. Het ziet er, zoals zij het doet, eenvoudig uit. Maar dat is het niet. ’Het is hard werken bij mij’ had ze me al op serieuze toon gewaarschuwd. 
En so it was! Bij elke houding checkt ze zorgvuldig of alle gewrichten de juiste kant op staan en corrigeert me waar nodig. Vingers, tenen, alles aan je lijf werkt mee om de juiste positie te krijgen.

Op het eerste gezicht lijkt Iyengar yoga erg fysiek gericht. Dit komt door de nadruk op precisie, het in lijn brengen van houdingen (alignment), het lang aanhouden van de poses, de hulpmiddelen als blokken en riemen en het feit dat er gecorrigeerd wordt tijdens lessen.

Maar niet alles is wat het lijkt, want Iyengar yoga is geen reguliere work-out of oefenmethode voor het lichaam. Uiteindelijk is het – zoals alle vormen van yoga – gericht op spiritualiteit.
Volgens Iyengar betekent yoga eigenlijk: eenheid, van de individuele ziel met de universele geest. Maar omdat dit voor de meesten van ons te abstract is, omschrijft hij het ook wel als de eenheid tussen lichaam en geest, en tussen geest en ziel.

We zijn rustig begonnen. Een half uur. 6 verschillende posities. Ik vond het heerlijk om even alleen met mijn lijf bezig te zijn. Concentratie. Een soort onderonsje tussen je eigen geest en lichaam. Alle gewrichten en spieren worden uitgestrekt. Voelde meteen dat ik spieren aansprak die ik al een tijdje met rust heb gelaten. 

Na de oefeningen blijf ik nog even op het matje liggen. Zij zet kopjes thee en zo kom ik rustig terug bij bewustzijn. Als ik weer op een stoel zit krijg ik een door de magnetron verwarmd pittenkussentje onder mijn voeten en met een kopje thee erbij hebben we afgesproken dat dit een wekelijkse bezigheid wordt. Zij tegenover me op de bank, in kleermakerszit. Zo lenig, 80 jaar, dat maakt indruk. Een voorbeeld.

Met een geleend matje onder mijn arm liep ik opgewekt naar huis. Iedere week beginnen met evenwicht te brengen in mijn lichaam en geest.
Weer iets om naar uit te kijken. Heerlijk!

 


Geplaatst augustus 2021


Haar mindset


Haar mindset is belangrijk
gezonde voeding
voor haar brein

Zoals een oplader
die elke keer 
nieuwe energie genereert

Het duwtje in de rug
wat ze nodig heeft
om door te gaan

Haar mindset is als een pilaar
ondersteuning
van haar evenwicht

Zoals een boei
haar laat drijven
waar ze eerder verdronk

Het maakt haar stil
als het nodig is
hoort ze niets

Haar mindset is haar redding
ze luistert 
naar zichzelf

Zoals doorademen
haar niet laat 
stikken

is haar mindset
cruciaal 
voor haar brein


Jente
Geplaatst juli 2021


 Lieve mam,


Tis alweer een tijdje geleden dat je uit deze wereld weg bent gegaan. Ik voelde vanavond de behoefte om even bij je te zijn. Ik vroeg me vanmiddag af of je jouw ouders hebt gevonden in die andere wereld. 

Is het daar net als in een droombeleving? Je bent er wel maar tegelijkertijd ook weer niet? 
Kan je met ons meereizen in de vorm van zielhoppen? Is je handicap verdwenen, kan je rennen en dansen net als in je dromen?

Ik lijk erg op je mam. Ik maak weer gebruik van de scoot. En als ik erop zit dan is mijn houding hetzelfde als die van jou was. Dan lach ik en voer ik de snelheid op. 
Kikki stond toen ze klein was tussen jouw benen en reed zo met je mee. Nu doen Kik en ik het anders. Ze gaat op mijn schoot zitten, zij aan het stuur en zo rijden we samen lekker hard door het park. De eerste keer piesten we bijna in ons broek. Zo’n lol had ik ook met jou. 

En Thor. Jullie zouden dol op elkaar zijn! Ik maak praatjes met mensen die ik onderweg tegenkom. Soms interessante ontmoetingen. De meest leuke honden heb ik leren kennen. In alle soorten en maten. Ik aai ze allemaal, mijn nieuwe hobby had ik zo graag met je gedeeld.
Ik had jou ook vast een hond aangepraat. 

Jeetje mam wat mis ik je, het  gewoon even bij elkaar zijn. Onze grapjes, jouw wijze woorden en zelfs onze kleine kibbelmomentjes.

Ik ben je dankbaar mam. Jouw oneindige positieve energie en mentale kracht om te komen waar je wilt zijn heb ik als voorbeeld mogen hebben. Het vermogen om feestjes te creëeren, de kunst om kleine momenten groot te maken zijn zeker in tijden van revalideren een waar medicijn.

Dank je lieve sterke gekke wijze mam, love you always, wherever you are!

Geplaatst juli 2021


MS schijnt lampjes op mijn leven

Ik heb een weg in aanbouw afgelegd om te komen waar ik nu ben. Peace creëren in mijn brein is de moeilijkste opgave geweest en blijft elke dag werk in uitvoering. Maar het is de meest noodzakelijke inspanning voor mijn zenuwgestel. 

MS is een vreemde ziekte. MS is slimmer dan wat wij van het brein afweten. Zenuwen gedijen goed bij rust. Mijn lichaam vraagt er elke dag om.

Door veel met mezelf alleen te zijn 
heb ik veel geleerd van mijn sensitieve kant. Die kant die me af en toe weird maakt voor diegenen die hun gevoel uit hebben staan.
Mijn gevoel is mijn gps. Ik verdwaal als ik niet luister. 

Mijn mindset helpt me in mezelf te blijven geloven. Vooral op momenten dat ik de moed bijna verlies.
Step by step, day by day en elke dag nieuwe kansen zijn woorden die ik op mijn brein heb getatoeëerd. 

Mijn tuinen zijn intussen mooi bestraat. Elke dag begint met een klein feestje van binnen als ik de gordijnen in de woonkamer open doe. De voortuin is vooral heel functioneel. Ik verheug me er nu al op om het er over een tijdje gezellig te maken met blije bloemen in pot.
Het feest wordt groter als ik in de keuken sta en mijn blik op mijn achtertuin valt. Het leuk gekleurde eetterras. Volgende week een tuinmeubelinelkaarzetfeestje. Kikki en een aantal vrienden komen me helpen. 
Deze leuke vooruitzichten maken het revalideren makkelijker.

Ik loop intussen een stuk beter. Dat maakt me dankbaar. Mijn huidige conditie laat me nog niet wandelen. Ik rij nog wel een tijd op mijn scoot. Dat heb ik intussen geaccepteerd en geeft rust. En dat wil mijn lichaam graag. MS blijft een grote uitdaging voor body en mind. 

Maar MS schijnt ook lampjes op mijn leven. Ze verlichten de dingen waar ik extra blij van word.Geplaatst juli 2021


When your body is tired
but your brain awake
Your movement is stuck
and your response is late

When your functions fail
and your nerves are asleep
You’re meant to move
but your muscles are weak

When your head stays strong
but your patience leaks
Your power reacts
and your heart still beats

With your mindset in place
the will to answer your needs
You will refind the guts
to live and succeed

JenteGeplaatst juli 2021


Het recept


Ondanks mijn positieve mindset maakte verslechtering van klachten dat ik vorige week donderdag het ziekenhuis heb gebeld. Het ging niet goed in mijn lichaam. Gister op bezoek bij de afdeling neurologie.

Ik had al enkele maatregelen getroffen afgelopen week. Samen met Kik mijn agenda ontstrest en een aantal lieve mensen ingeschakeld zodat ik meer kon rusten.

Mijn energie liet maar 15 lampjes branden. Het lopen ging nog steeds slecht, mijn benen deden niet wat mijn hersenen wilden.
Gevoelsklachten in onderarmen en handen. Ik reed al aantal dagen met de scoot om energie te sparen maar mijn klachten werden niet minder.

Ik wilde het risico niet nemen om zo slecht te blijven lopen. Na een grondig lichamelijk onderzoek en een heleboel vragen is door de neuroloog het recept van een kuur voorgeschreven om de kans op blijvende klachten te elimineren.

Sinds kort is de anders via een infuus gegeven kuur nu in pilvorm verkrijgbaar. Dit betekent dat ik deze thuis kan innemen. Morgen kan ik ze ophalen bij de ziekenhuis apotheek.

Aangezien ik goed op methylprednisolon reageer durf ik dit pil-avontuur aan. Ik ben de eerste in de regio, dat maakt t een beetje spannend. Maar ik heb alle vertrouwen dat het me op deze manier ook gaat helpen.
Het geeft in ieder geval meer rust thuis te blijven.

Ik word geholpen door lieve buren. Gebracht en gehaald door de één, Thor wordt uitgelaten door de ander. Mijn avondeten wordt geregeld door goede vriend Willy.
Andere lieve vrienden denken mee, helpen me met de tuin of ruimen even mijn keuken op.

Kikki blijft wat langer bij haar vader aangezien de kuur mijn immuunsysteem zwakker maakt. Zij is mijn liefhebbende cheerleader.

Met in gedachten twee heel verdrietige berichten de afgelopen dagen over bekenden die veel te vroeg zijn overleden, voel ik me vastberaden om mijn lichaam zo goed mogelijk te helpen.

Mijn eigen recept...veel geduld met een sausje van Carpe Diem.Geplaatst juni 2021

Mijn 40 lampjes zijn mijn cadeautjes
Elke dag opnieuw
Elk lichtje laat ik schijnen
op al het moois dat ik zie
Dankbaar voor wat is
En happy just to be

Mijn 40 lampjes zijn mijn cadeautjes
is hoe ik het zie
Elk lichtje een bestemming
voor positieve energie
Ik rust bij gebrek aan 60 lampjes
And just be as happy I can be

Want
mijn 40 lampjes zijn mijn cadeautjes
Elke dag opnieuw
I
eder lampje een positieve functie
doelgericht
Mijn manier van leven
mijn gezondheid mijn plicht

JenteGeplaatst mei 2021


Vrijheid


Als je in een land geboren bent met democratie

Als je van alles mag zeggen zonder achter tralies te belanden

Als je ’s nachts niet bang hoeft te zijn voor bomaanslagen

Als je een huis hebt dat als veilige haven fungeert


Als je kan kiezen om 2 minuten stil te staan bij allen

die meemaakten hoe vrijheid in een hel veranderde

die om hun geloof vermoord werden

die werden verraden

die vochten om ons een beter leven te gevenAls je vrij bent om te schrijven wat je wilt

Als je weet dat er eten in de koelkast ligt

Als kinderen naar school kunnen

en als er respect is voor een ieder anders dan jij dat betekent vrijheid voor mij

JenteGeplaatst maart 2021


10 jaar MS... vieren?


In maart 2011 kreeg ik de meest vreemde klachten. In april dat jaar de diagnose MS. 
Ondertussen heb ik acht aanvallen gehad. 

Eerst leidde ik een snel leven. Ik vroeg uiteindelijk te veel van mezelf. Elke dag. Stress. Mijn immuunsysteem kon het niet meer aan.

Er kwamen lichamelijke klachten en een chronisch energietekort. Ik werd volledig afgekeurd. Door mijn ziekte werd mijn manier van leven onder de microscoop gelegd. Er is sindsdien veel veranderd. 

Een nieuw thuis voor Kikki en mij, met Thor als uitbreiding van ons gezin. In de natuur mijn kracht weer gevonden. En toen kon ik voor mijn mentale gezondheid zorgen om ook daarin rust te vinden.

Rust en gezondheid zijn gepromoveerd naar nummer 1. Ik zorg beter en ben liever voor mezelf.

Wilskracht en vechtlust heb ik van mijn moeder geleerd.
Ik laat mijn intuïtie leiden, mijn ervaringen zijn lessen geleerd en mijn gevoel houdt me bij mezelf. Ik val en sta weer op. Ik leer weer rekenen op mezelf. 

10 jaar ziek zijn vier je niet.
Wat mijn 40 lampjes wel vieren nu is quality time. 
Met Kik, met mezelf en met anderen. Dankbaarheid voor mooie momenten. Als ze er niet zijn, creëer ik ze zelf. 

10 jaar MS, een moment voor mij om even bij stil te staan.
Geplaatst maart 2021


Zondagmiddag


Vandaag een onverwachts bezoek. Van mij, bij Gert en zijn vrouw Joke.

Ik had een fijne wandeling met Thor gemaakt in de, voor een zondagmiddag, rustige parkjes. 
Op weg naar huis liep ik langs het raam van Gert en Joke. Hij zat aan tafel. Ik bedacht op dat moment hem even persoonlijk te bedanken voor zijn warme reactie op mijn site. Door nogal uitbundig te zwaaien probeerde ik zijn aandacht te trekken.

Omdat hij niet reageerde, liep ik lachend om mezelf, de hoek om. Naar een heuvel op het gras, een paar meter van hun raam vandaan. Op dat moment zag ik Joke staan. Ik probeerde met gebaren duidelijk te maken dat Gert mijn gezwaai niet had opgemerkt.

En zo zaten Thor en ik ineens in hun mooie lichte en gezellige huiskamer. Gastvrij en hondenmensen dus Thor kon lekker eventjes rondsnuffelen. 

We hadden mooie gesprekken. 
Over Joke haar studie, haar werk en hun kids. Dat zij er mede voor heeft gezorgd dat er een herdenkingsbeeld in Leidschendam-Voorburg is geplaatst. Met daarop de namen van de 220 omgekomen joden die in deze gemeente woonden. 

Terwijl Thor met zijn snuit de tijdschriften onder de salontafel aan t inspecteren was, ging ons gesprek verder over kunst. Over eerlijkheid, authentiek en direct zijn. Over coaching en zijn vorige baas.
Over bijzondere ontmoetingen en mensen. Hij vertelde me hoe mijn verhaal hen beiden had geraakt. 

Dit allemaal onder het genot van een glaasje tonic met een plakje suikerbrood op een gewone zondagmiddag. 

Langs het water naar huis lopend, glimlachte ik. Ik had genoten. Mooie mensen. Warmte en respect voor elkaar. One way or another, een middag met sterretjes. Eentje die we allemaal nodig hadden. 

Een onverwachts 
vervolg op die mooie ontmoeting die van nature verder gaat. 

Geplaatst maart 2021


Positiviteit en gezondheid


We worden allemaal met onszelf geconfronteerd, one way or another. Helemaal tijdens deze Coronacrisis. Beperkingen.
Het wordt duidelijk wat we allemaal nodig hebben om te blijven staan. Wat en wie we missen en wat we nu uit onszelf moeten halen.

Ik sprak laatst een schoolvriendinnetje uit mijn 4 havotijd. Zij heeft ook last van nogal wat lichamelijke beperkingen. Omdat wij al zo lang leven met onze beperkingen, laten we ons niet zo snel meer van ons pad leiden was de essentie van ons verhaal. 
Tuurlijk wilden we dat t anders was en vinden wij t ook niet fijn! T duurt allemaal zo lang. Maar wij zijn al iets flexibeler geworden. We hebben al geleerd om genoegen te nemen met minder. Om afscheid te nemen van ‘leef’ tijd. We hebben door schade en schande geleerd om te appreciëren wat we wel hebben en kunnen.

Ik denk vaak aan mijn moeder deze tijd. Zij was met haar ouders 5 jaar lang angstig, op de vlucht en moesten onderduiken voor de vijand. Elke dag in gevaar. Misschien is t wel hierdoor dat ik niet zo tegen klagen kan omdat ik vind dat we nog zoveel vrijheid hebben. 

Ik vind deze tijd vooral erg voor de kinderen waar t thuis niet klopt, voor de eenzame mensen en voor diegenen die iemand hebben verloren. Voor velen ook die hun baan kwijtraken. Of die zonder Corona al struggelen. 

In plaats van bezig te zijn met wat niet meer kan heb ik alle energie naar binnen gericht en kon door de Corona afzondering bezig zijn met het creëren van innerlijke vrede. In het kader van verbeter de wereld, begin bij jezelf. 

Verre van makkelijk. In mijn eentje. Vele huilbuien, momenten dat ik dacht ‘waar doe ik dit allemaal voor’, momenten dat ik ontzettend boos was of momenten dat ik geen pijn meer wilde voelen. 
Dan mag ik mezelf het zieligste wezen op aarde vinden. Vervolgens troost ik mezelf. En als de tranen zijn gedroogd, kies ik elke keer opnieuw voor de bright side. 

Ik kan zelfstandig lopen, ik proef wat ik eet en ben niet meer duizelig.  
Ik richt mijn focus op quality time met Kik, de knuffels en wandelingen met Thor. Ik maak praatjes, aai zoveel mogelijk honden en maak mensen aan t lachen omdat ik daar zelf vrolijk van word. 
Ik pas op Jade. Ik kies voor een lach, als t lukt, elke dag.

Positief zijn is niet altijd makkelijk. Maar het is een keuze, mijn keuze.
Ik heb hier al vaker over geschreven omdat het zo belangrijk is voor onze gezondheid. 

Streven naar a peace of mind is als gezond eten, het genereert energie.


 

Geplaatst februari 2021


De wandeling

Ik keek ernaar uit. Blauwe lucht, sneeuw en de zon. Goed ingepakt naar buiten. Thor blij rennend, bijna huppelend in de sneeuw. Aantal foto’s gemaakt onderweg. En een gezellig kletsje met een vrolijke vrouw en haar elf jaar oude dove hond aan de lijn. 

Op mijn weg terug liep Thor vooruit en een oudere man stopte toen Thor dichterbij kwam. Ik zag hoe liefdevol hij Thor aaide en dat hij gewend was met honden om te gaan. Ik; “Een hondenliefhebber?” Zijn hond was al een tijdje overleden, vertelde hij en iets daarna waren zijn vrouw en hij hier komen wonen. 

Hij keek naar Thor en vroeg; “heet hij Julius?” “Nee, antwoordde ik, dat is de merknaam van zijn tuigje”.  ‘Mijn kleinzoon heet zo”. Hij vertelde hoe leuk zijn kleinkinderen zijn. Hij straalde toen hij het over hen had. 
Toen ging het over de gevoeligheid van honden. Dat ze kunnen aanvoelen hoe iemand zich voelt. Ik vertelde op welke manier Thor en ik elkaar hebben gered. De natuur en MS kwamen ook even ter sprake. Hij keek me aan en zei; “hoe mooi dat jij jouw ziekte je niet laat belemmeren om van het leven te genieten en hoe waardevol dat je deze wilskracht uit jezelf kunt halen”. Vooral dat laatste raakte me. Woorden die ik miste van mijn moeder.

‘Ik heet Gert”, hoe heet jij?” Toen hij mijn naam hoorde zei hij; “Dit meen je niet, mijn andere kleinzoon heet Jente”. We moesten beiden lachen. “Wat een mooie ontmoeting dit” zei ik enthousiast.

Omdat Thor en ik al redelijk lang buiten waren zei ik op een gegeven moment; “wat ontzettend leuk U te hebben ontmoet maar ik wil niet dat zijn pootjes bevriezen”, dus ik ga weer verder richting huis”. “Nog een laatste vraagje, hoe heet je dochter?” Ik vertelde hem lachend haar naam. “Nu hou ik erover op, reageerde hij met ongeloof in zijn stem, ik heb nog een kleinkind, die heet Kik”. 

Lachend liep ik verder. Ik keek naar binnen waar Gert had verteld waar hij was komen wonen met zijn vrouw. Ik zag een menora op de vensterbank staan. Een joodse kandelaar, eenzelfde die ik ook heb, van mijn moeder.

Van dit soort momenten hou ik. Deze ontmoeting was niet toevallig.

 


Geplaatst februari 2021


Wiedewiedewiet

Ik heb hier een tijdje over nagedacht, zoals ik dat bij veel dingen doe :-) 
Kikki is inmiddels 18 jaar en zij vond het oké als ik erover zou schrijven. Dit vond ik belangrijk.

Er heerst namelijk nogal een taboe op. Het gaat om blowen. Dit doe ik al geruime tijd. Het helpt mij te ontspannen waardoor ik dus eigenlijk meer energie overhoud. 

Dat is de reden dat ik erover schrijf, het helpt mij bij mijn leven met MS.

Mijn neuroloog heeft me liever aan de olie, ik begrijp dat. Ik heb de druppels ook geprobeerd maar dat werkt op een andere manier. Ik voel me daar niet fijn bij. Als met drinken is het goed maat te houden. Ditzelfde geldt ook voor blowen. 

Het blowen kan verschillende uitwerkingen hebben. Ik heb er een tijdje over gedaan om uit te vinden welke soort en hoeveelheid wiet het beste bij mij werkt. Ik wil niet als een zombie door het leven gaan. 

In mijn omgeving weet iedereen dat ik blow. Ik heb er nooit geheimzinnig over gedaan. Ik heb een sigarettenmachientje gekocht waarmee ik zelf mijn jointjes maak. Op die manier houd ik mezelf in de gaten.

Wiet wordt niet vergoed door de verzekering. Dan zou de farmaceutische industrie te veel verlies lijden. Of ze niet al genoeg geld hebben. Terwijl al langer bekend is dat mensen met bijvoorbeeld parkinson, pijn bij kankerbestrijding en andere ziektes, er baat bij hebben.

Ik neem geen medicatie tegen MS maar heb dus iets gevonden wat mijn leven aangenamer en rustiger maakt. Mijn zenuwen zijn er blij mee. Ik blow de hoeveelheid die nodig is om net iets meer aan te kunnen op een dag. Het medicijn tegen vermoeidheid slik ik niet meer.

Ik zorg voor Kikki en voor mezelf. Wandel, kook, regel het huishouden en doe mijn financiën. Niet op één dag :-), maar wat ik wil zeggen is dat het op mijn leven een positief effect heeft. 

De hippies deden het in hun strijd tegen de oorlog. Het brengt rust. Een gemiddelde kroeg heeft meer last van dronken mensen die nogal eens met elkaar op de vuist gaan. Rondom blowende mensen heerst meer peace. 

Dit schrijven is geen betoog voor blowen. Meer een stukje om over na te denken en hopelijk het taboe iets te doorbreken. 
Geplaatst januari 2021


 When you find your purpose
That moment you start to heal

When you are healing
That moment you find your heart

When your heart is found
That moment you start to realize

When you are realizing
That moment you find your gift

When you are giving
That moment you start to shine

When you are shining
That moment there is radiation

When you radiate
That moment you start to spread love

When love is spread
it brings you back to your purpose


Jente


Geplaatst januari 2021

It is

 It is in wisdom
I am living

It is in dreams
I am flying

It is in absence
I am missing

It is in strength
I am crying

It is in sadness
I am growing

It is in silence
I am listening

It is in distance
I am reaching

It is in nature
I am realising

It is in energy
I am feeling

It is in music
I am moving

It is in gratitude
I am loving

It is in me
I am healing


Jente


 

 

Geplaatst december 2020

Te 

Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed, zei mijn oma altijd, behalve tevreden.

Het is voor iedereen een donkere tijd. Vanavond weer nieuwe regels erbij. Wij ervaren steeds weer hoe het werkt om met minder te moeten doen. Minder contact, minder geld en minder gezelligheid van buitenaf. Iedereen heeft het er moeilijk mee. Naar buiten alleen als het noodzakelijk is.

Veel flexibiliteit werd en wordt er dit jaar van ons verwacht. We worden steeds meer op ons zelf aangewezen. Mentaal soms zware battles voor velen en er zijn nog te veel doden, te veel zieken en te veel besmettingen.

Onze wereld heeft een steeds zwaarder wordende gemeenschappelijke deler. Een grote uitdaging qua gezondheid. Deskundigen en leiders hebben meer dan anders contact. Ze delen kennis met elkaar. Ze hebben elkaar nodig om corona te overmeesteren. Dit in ieders belang. 

Kerstmis is wereldwijd voor velen een familie-dag. Het huis wordt gekleed in kerst outfit. ‘S morgens een lekker ontbijt. Kadootjes uitpakken. Later mooi aankleden om met familie te borrelen, uitgebreid te tafelen, te lachen en spelletjes te doen. Een dag om je op te verheugen als je een liefdevolle familie hebt.

Het belangrijkste dit jaar is dat we een zo gezond mogelijke kerst kunnen vieren zonder anderen te besmetten. Er wordt een beroep gedaan op elke Nederlander en Medelander om het beste uit onszelf te halen. Een moeilijke opgave in een land met veel meningen. 

Maar er is gelukkig ook een gemeenschappelijk gevoel. We willen volgens mij allemaal graag zo gezond mogelijk ouder worden en als het even meezit, dit zo lang mogelijk samen met onze familie en vrienden. 
Deze kerst ga ik extra genieten van mijn lieve dochter en familie, van de dingen die ik nog kan doen en van de lieve mensen om me heen. Van de dingen die me tevreden maken.

Ik wens iedereen nu alvast een gezond, liefdevolle kerst samen met dierbaren. Dat we met zijn allen voor lampjes blijven zorgen door extra lief voor elkaar te zijn. 

Er is namelijk nooit te veel vrede.


 


Geplaatst december 2020


Happy Day

Net een telefoontje van de KNO arts die de uitslag van mijn MRI heeft bekeken. Om de twee jaar  wordt gecontroleerd of er iets verandert met de brughoektumor. Vorige week lag ik weer in zo’n apparaat.

‘Ik heb goed nieuws’. ‘De brughoektumor is ongewijzigd’ gebleven’.

Ik reageerde nogal primitief ‘dit is inderdaad fucking goed nieuws’ waarop de arts lachend antwoordde ‘ja heerlijk he zo voor de feestdagen’.

En het telefoontje werd nog beter toen ze zei ‘ook zijn de witte vlekken ongewijzigd’. De littekens die overblijven na een MS-ontsteking. Ik ‘dus er zijn geen nieuwe bijgekomen?’. Ik was enigszins verbaasd dat de radioloog opdracht had gekregen daar ook naar te kijken.  ‘Nee, zei ze met een warme stem’. 

Dit is een absoluut weer een geluksmoment! Een moment om bij stil te staan. De BHT kan blijven zitten. Geen gedoe. En er zijn geen nieuwe littekens bij sinds mijn laatste aanval oktober vorig jaar. De prednisolonkuur in het ziekenhuis heeft destijds zijn werk kunnen doen. Ik heb de aanval zonder zichtbare schade overwonnen tot weer de conditie van gemiddeld 40 lampjes per dag. 

Ik ben trots op mezelf. Ik heb een nieuw leven gecreëerd. Ik leef in een wereld waarin ik mijn controle aan het universum afgeef. Een wereld vol met rust, muziek, schrijven, schilderen en met Thor in de natuur. En deze deel ik met Kikki, mijn lieve familie en met lieve vrienden die me verbonden houden met hun wereld. 

Hopelijk inspireer ik anderen als het leven tegenzit, altijd naar de positieve kant te blijven kijken. Ook al denk je soms te verdrinken in verdriet. Ik probeer zo goed als mogelijk afscheid te nemen van negativiteit, van me zorgen maken, het verleden en van verwachtingen. Ik vraag hulp waar nodig. Ik ben lief voor mezelf, leer mijn lessen en move on. 
Dit heeft mij in ieder geval geestelijk en lichamelijk sterker gemaakt. Ik zie de uitslag van de MRI als mijn bewijs.

Ik vier een feestje met mezelf. Mijn nieuwe levensinstelling past bij mijn conditie. De zon komt elke dag op, ook na donkere dagen en de aarde blijft draaien. Het leven is een kunstwerk in uitvoering. Het is aan jezelf hoe mooi je het maakt. Soms moet je er hard aan werken maar elke dag dat je leeft krijg je een nieuwe keuze welke gedachtes voorrang krijgen. 

Happy ones vandaag :-)


 

 

 

Geplaatst november 2020

 

Once


Once I lost my heart

It didn’t belong to me anymore


It wasn’t such a bad thing

I had to experience living without it


Once I lost my heart

It left me empty


It wasn’t such a bad thing

I had to complete myself 


Once I lost my heart

I had to dig deep


It wasn’t such a bad thing

I had the chance to rediscover myself


Once I lost my heart

A painful lesson


It wasn’t such a bad thing

I had to learn the art of selflove Jente 


 

 


Geplaatst oktober 2020

Een ander soort rijkdom 

Ik hoor veel mensen over de maatregelen die genomen zijn om deze onzichtbare vijand het hoofd te bieden. Het leed omdat veel bedrijven failliet zullen gaan. Mensen die door deze virus hun baan of nog erger een naaste kwijtraken. Kinderen die tussen wal en schip vallen of mensen die vereenzamen. Maatregelen met wereldwijde grote economische gevolgen. Het lijkt of alles stil staat.

En de Zorg die weer ‘tijdelijk’ wordt geprezen en vervolgens geen salarisverhoging hoeft te verwachten. Rekening met elkaar houden schijnt over de hele wereld lastig te zijn. Straks zijn we zover dat iedereen in zijn naaste omgeving iemand kent die door deze heftige griep naar het ziekenhuis moest. Die dankbaar is dat het beroep ‘verpleegkundigen’ bestaat. Want niet goed kunnen ademen geeft een angstig gevoel. Dan is het fijn dat een kundig iemand aan je bed staat en er alles aan doet om je te laten leven, zo pijnloos mogelijk. Maar er wordt over de hele wereld liever meer geld besteed aan andere zaken dan aan de zorg voor elkaar.

Dit is een waarschuwing van onze ‘natuur’. We willen alles in overvloed. Te veel, te snel en het maakt niet uit op welke manier. We verpesten de aarde, wereldwijd, voor ons eigen gewin. De natuur vecht nu terug. We worden gedwongen naar binnen te kijken want er is geen afleiding meer. We worden gedwongen het rustiger aan te doen. En dit allemaal voor onze eigen gezondheid. Veel geld hebben houd je niet in leven. 

Wij bestaan omdat er natuur is. Bomen geven ons leven. En wij willen eraan verdienen. De wereld is overbevolkt en de dieren op onze planeet sterven uit. En wij worden intussen rijker en rijker en zieker en zieker. 

Het gros van de rijken wil er ook niet meer menselijk en natuurlijk uitzien en spuit hun gezicht vol zodat het lijkt of ze gelukkig zijn. Dubbel pech, niet gelukkig én niet gezond. Ons welzijn lijkt volledig af te hangen van wat we aan de buitenkant kunnen zien.  En dan te bedenken dat de ziektes binnen in ons lichaam beginnen. 

De grootste rijkdom op aarde ligt onder andere in het hebben van een goed functionerend lichaam en laten we daar nu toevallig de natuur voor nodig hebben.

Ik denk dat de huidige generatie jongeren die nu studeert een enorme uitdaging wacht. 
 Of te werken aan rijkdom, overvloed en aan de status van een ander. Verhoudingsgewijs voor een klein groep mensen op de wereld weggelegd die er goed van profiteren. Met als gevolg vele nieuwe slachtoffers van griep, burn-outs, zenuwziektes, hardklachten en andere nare ziektes erbij voor de rest van de bevolking. Dit huidige stressvolle systeem waarin we zo snel leven maakt steeds meer slachtoffers. 

Of kiest deze generatie hard te werken aan een rijkere natuur. Deze niet meer kapot willen maken, deze te willen delen en te helpen herstellen. Te werken aan een gezonder systeem want dat is wat er nodig is. Te willen werken aan ontstressen zodat het lichaam geen overuren meer hoeft te draaien. Ik geloof in deze generatie, intelligenter dan de vorige, die het behoud van onze 'natuur' belangrijker vindt dan eigen belang.

Ik heb misschien makkelijk praten. Ik sta niet meer in dienst bij een ander. Ik heb geen baan met alles wat daar bij hoort. Die heb ik al verloren. Ik heb al van iets groots in mijn leven afscheid moeten nemen. Van 60 van de 100 lampjes.  Maar daardoor heb ik meer tijd en rust gekregen om stress te blijven reduceren tot een minimum. Ik heb een minimaal inkomen maar dat boeit me niet. Ik kan gezond eten en ik vind mijn lichamelijke en geestelijke gezondheid belangrijker dan bijvoorbeeld nieuwe kleding in mijn kast. 

Ik heb geaccepteerd dat ik niet meer alles aankan. En mijn lichaam is blij en betaalt me terug met verworven groene energie. Ik kan gelukkig zijn met minder.

Dit betekent rijkdom voor mij. 


 

 

 


Geplaatst september 2020

Gezond verstand

Wat een vreemde tijd. Niet meer knuffelen met je familie en vrienden, een steeds groter wordend gemis. Mensen met mondkapjes op is het nieuwe straatbeeld. We worden gedwongen rekening met elkaar te houden en we hebben er allemaal last van. Velen in hun portemonnaie en anderen missen menselijk contact. Onze vrijheid beperkt. Regels nodig voor onze eigen gezondheid en die van onze medemens. 

De blaadjes vallen weer van de bomen en ik kijk uit naar de warme herfstkleuren. De wandelingen met Thor nu voor, na of door de regenbuien. Ik geniet van het spelen en van de mooie ontmoetingen. 

Het gezellig en behaaglijk maken van je haven lijkt nu nog belangrijker. Warmte binnen voelen. Zomerkleding wordt vervangen door truien, vesten en warme sokken. Knuffelen met Kik en Thor is een dagelijkse noodzaak. 

Verdriet laat ik stromen als mijn lichaam daar om vraagt. Me zorgen maken probeer ik los te laten en maak elke dag een moment vrij om te mediteren. Mijn systeem even uitzetten zodat mijn hersenen rust krijgen om alle informatie te verwerken. Het meest relaxte moment van de dag.  

Deze griep maakt ons weer bewust hoe onvoorspelbaar het leven is. Hoe belangrijk het is om zo goed mogelijk voor jezelf te blijven zorgen, zo gezond mogelijk te leven. Mentaal en fysiek. 

Omdat ik altijd op zoek ben naar energie, ben ik weer bewust bezig met wat ik eet. Op deze manier probeer ik wat meer lampjes te genereren. Met Kik nieuwe gerechten uitproberen en lijstjes maken. En samen genieten van ons lichaam dat van binnen een feestje viert omdat het belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. 

Ik lees inspirerende artikelen, speel met verf en luister naar muziek. De dagen worden donker. Daarom is het zo belangrijk dat de lampjes binnen blijven branden. Geplaatst september 2020

 

 

 

40 lampjes

Vandaag bij de neuroloog. Kwam een beetje onverwacht. Gister werd ik opgebeld met de vraag of mijn afspraak van de 29e deze maand naar morgen kon worden verzet. 

Mijn gedachtes gingen meteen terug naar de dag van de diagnose. Op die dag, ruim negen jaar geleden, werd de afspraak van de ochtend naar die middag verplaatst zodat de neuroloog me, zo bleek later, uitleg kon geven over de ziekte MS. 
Telefoontjes van het ziekenhuis maken me een beetje onrustig.

Gelukkig kon een lieve vriendin me heen en weer rijden. Dus een ontspannen babbel de babbel onderweg.

We waren te vroeg, dat was relaxed, zo kon ik nog even chillen voordat de neuroloog me kwam halen. 
Hier had ik negen maanden geleden met haar een gesprek over medicatie gehad ging er   door me heen. Wat ben ik vooruit gegaan! Ik liep destijds pas een maand alleen de ochtendwandeling met Thor. Zijn grote middagwandelingen deed ik toen nog op mijn rode ferrari.

Met die gedachtes liep ik met een trots gevoel haar kamer in. 
‘Hoe gaat het met u?’ ‘Goed’ zei ik met een grote glimlach. Ik voelde het licht uit mijn ogen schijnen.
‘Ik wandel weer 1,5 uur op een dag met mijn hond’. ‘Oh wat fijn voor U’.
’Ik leid een zin- en zenvol leven’ ging ik lachend verder. Ze keek me aan en lachte ook. ‘Die zin kwam in de wachtkamer binnen’ kon ik niet nalaten te zeggen.'
'Mooi uitgedrukt' reageerde ze en vervolgens zei ze; 'Een mri maken lijkt me niet nodig. Het gaat goed met U en U wilt geen medicatie’. ‘Precies’ antwoordde ik. 

Op dat moment besefte ik dat mijn zenvolle missie geslaagd was. Tijdens onze vorige afspraak zat ik midden in het opruimen van mentale barrières die mijn gevoelsleven blokkeerden. Waaraan ikzelf de vorige aanval wijdde. 

Stress in een lichaam kan veel schade aanrichten. Alleen wij zijn ontleerd er naar te luisteren. Ik denk dat stress de boosdoener is van veel ziektes.
Ik ervaar nu aan den lijve wat een plezier je je eigen lichaam doet door er gehoor aan te geven. Mijn ms heeft me iets waardevols geleerd. Maar vooral 
dat positieve mentale kracht omgezet kan worden in lichamelijke kracht. Ik heb weer mogen ervaren wat mijn mindset met mijn lichaam blijft doen. Als ik lief ben voor mijn spirit heeft mijn lichaam daar profijt van. 

Ik voel me trots en dankbaar dat mijn natuur me weer bij 40 lampjes heeft gebracht. De neuroloog wil me pas over een jaar weer zien met tussendoor nog een belafspraak. 

Vandaag geef ik extra licht.
Geplaatst september 2020

 

 

 

Succesvol op mijn manier - 1 september 2020

Als je ergens in blijft hangen, word je er niet beter van. En kun je ook niets leren van die ervaring. Ik herkauw een ervaring lang genoeg om mijn les eruit te halen en slik t dan door. T duurt even en dan verlaat t mijn lichaam.

Vervolgens sta ik weer open voor een nieuwe uitdaging, iets bewuster en wijzer dan de vorige keer. 

De diepste lessen haal je uit je diepste pijn. Die momenten zijn lastig en soms te zwaar om te dragen. Maar je laat ze er zijn, neemt je tijd ervoor. En dan leer je dat er na het verdriet, blijdschap komt. Door t trots zijn op jezelf dat je je er weer doorheen hebt geslagen.

Dan merk je dat je steeds rustiger wordt, geleidelijk aan. En daar kan je van genieten. De wereld wordt mooier. Je zelfliefde groeit en je bent weer sterker geworden. Je merkt het lichamelijk, je mentale kracht stuurt je lichaam aan. 

Ondertussen ben je een trotse mama, een lachende mama, een verdrietige en een soms boze mama en ben je alle mama’s die nodig zijn om je kind liefdevol door t leven te coachen. Mijn kind is mijn kracht.

Ik heb veel quality time met mijn dochter. Ik loop elke dag in de natuur met mijn trouwe viervoeter. En ik heb alle tijd voor mezelf. Ik werk aan een zo veel mogelijk zen-vol leven. En nee, dit leven is me niet aankomen waaien. Ik heb mentale battles moeten verslaan. 

Als mensen vragen of ik nu een saai leven heb, zonder werk en collega’s, dan glimlach ik. Mijn leven is precies goed. Ik heb er iets moois van gemaakt. Daar waar ik in mijn vorige leven heel veel aan anderen gaf, geef ik het nu aan mezelf.

Door mijn self-care kom ik altijd weer bij mijn optimistische zelf terug. Een geluksmoment. Zelfs de negatieve ervaringen kunnen iets positiefs opleveren. Dit is waar mijn leven om draait. 

Mijn manier om het leven te waarderen.Geplaatst augustus 2020

 

 

 

Lieve mam,


Ik mis je

Ik ben een nieuw avontuur aangegaan met mezelf

Wat had ik dit graag met je gedeeld


Wat zouden we hebben gelachen om de missers, de eyeopeners en onze zelfspot


Jij zou zeggen: wat hebben we t fijn he Jent


Ik mis je

Kikki begint aan een nieuwe fase

Wat had ik dit graag met je gedeeld


Wat zou je hebben genoten van wie ze is geworden


Jij zou zeggen: ze lijkt op ons Jent


Ik mis je

Onvoorwaardelijke liefde heb ik van jou geleerd

Wat had ik dit graag met je gedeeld


Ik geniet van onze herinneringen


Jij zou zeggen: wat hebben we er veel he Jent

Ik mis je


 Jente


 

 

 


 Eerst een praktische vraag, 

ik heb mijn mailinglijst per ongeluk verwijderd. Mocht je een mail willen ontvangen mbt updates, wil je dan ajb het contact formulier opnieuw invullen of een

mailtje sturen naar info@40lampjes.nl

Thanx!


Geplaatst augustus 2020

 

 

 

First


First I had to be young

in order to grow


I felt lonely

required to find myself


First it had to be dark

in order to search for light


I was naive

required to become wiser


First I had to walk in nature

in order to regain my strength


I felt steady

required to follow my path


First I had to look at the sky

in order to recognize the depth


I felt small

required to know my place


First I had to go in my head

in order to understand my senses


I went inside

required to start within


First I had to listen to music

in order to reach my soul


I feel free

required to live authentic Jente

 

 

 

 

 

 

 


Geplaatst juli 2020


While walking my path
I realize

I was the only one 
to navigate through my struggles

As butterflies exist
They need their solitude

To get wings
and fly towards a brighter life


While walking my path
I realize 

I am the only one
to navigate through my tears

As rivers exist
They need the rain

To connect with the sea
and flow towards a deeper life


While walking my path
I realize

I am the only one
to navigate through my choices 

As seeds exist
They need the sun

To regain strength
and grow towards new life


While walking my path
I realize

I am the only one 
to navigate through my own life

As love exists
It needs experiences

to feed the soul
and travel towards a richer life


Jente


 

 

 


Geplaatst juli 2020


Ik begrijp dat sommigen zich afvragen waarom ik veel gevoelens deel die nogal persoonlijk zijn. Ik ben dit soms comlexe individu die weet dat ik niet de enige ben met zulke gevoelens. Ik weet ook dat niet zo veel mensen dit willen delen. Daarom publiceer ik juist zulke stukjes van mijn leven om op deze manier een hart onder de riem te steken voor diegenen die begrip nodig hebben. Zelfs als het maar 1 persoon is die ik raak, is mijn missie al geslaagd.

Ik ben nu gelukkig in en met mezelf. Trots op waar ik nu ben. Ik had deze zielenreis nodig om ook van mijn gebroken zelf te leren houden. Hieronder een brief aan mijn zelf die ik ‘Alleen’ noem. Een kijkje in mijn helingsproces. 

Aan het meisje en de vrouw die zich al zo lang alleen voelt

Lieve jij ‘Alleen’,

Ik ga je verlossen, ik laat je er zijn. Ik zal nu voor je zorgen.

Wat heb je veel meegemaakt! En al die tijd ondergedoken in mijn brein. Ik heb al vroeg geleerd je er niet te laten zijn. Je te verstoppen. Ik werd er zo goed in dat ik je vergeten was. 

Omdat ik jou ‘Alleen’  absoluut niet wilde voelen vluchtte ik van de ene man in de andere. In de hoop het gemis op te vullen. Ik werd er erg goed in. Op die manier ontstonden mijn vluchtroutes ver weg van het alleen voelen. Ik richtte mijn focus op de gevoelens van een ander, iets waarin ik goed ben geworden vanaf jongs af aan. 

Ik ging een relatie aan met vaak emotioneel onbereikbare mannen. Om er zeker van te zijn dat ik niet zo diep hoefde te gaan want daar zat jij. 

Toen ik doorkreeg dat mijn liefdesleven een aantal patronen liet zien, heb ik hulp gezocht en heb je, lieve ‘Alleen’ uiteindelijk weer teruggevonden. Met altijd iemand op de achtergrond die met me mee liep en me opving door tijd voor me te maken.

Ik begrijp heel goed waarom je je zo alleen hebt gevoeld. Je bent altijd al anders geweest dan anderen. Door mijn sterk ontwikkelde invoelen kon ik me goed in een ander verplaatsen en daardoor lukte het me goed me aan te passen. Op die manier voelde ik je niet, lieve verwaarloosde ‘Alleen’. 

Ik ben tijdens mijn reis terug naar jou sterker geworden. Mentaal en fysiek. Jij hebt me uiteindelijk zo sterk gemaakt. Omdat ik je niet wilde voelen, heb ik me in vele avonturen gestort. Ver en dichtbij. Vele ook mooie ervaringen die ik altijd koester. Ik heb nergens spijt van, het heeft me gevormd tot diegene die ik nu ben. En daar ben ik rete trots op.

Nu ben ik inmiddels sterk genoeg om voor je te gaan zorgen. Je mag er nu eindelijk zijn. Ik zal naar je luisteren en ik neem je mee op mijn reis. Een nieuw tijdperk treedt aan. Dit wordt mijn nieuwe avontuur dit keer met jou samen. Dus je bent niet meer ‘alleen’ maar samen met mij :-)

Ik zal je, wat er ook gebeurt, niet meer alleen laten.  

Liefs, 

de volwassen jij

 

 

 


Geplaatst juni 2020


Me

 

 

 

I choose not to want anything anymore
I dream 
and let life flow


I choose to cry if necessary
I release 
and grow


I choose to inspire people
I write
and share


I choose change if necessary
I work
and reset


I choose to be thankful what’s here
I njoy
and believe


I choose to care if necessary
I ‘ll be silent
and listen


I choose to take it slow
I rest
and proceed


I choose peace over fight, most of time
I smile
and let karma work it out

I choose to be real, so necessary
I love
and feel good 


Jente


 

 

 Geplaatst juni 2020

Ik hou van mijn optimisme
maar omhels nu ook mijn donkere kant

als ik er in val
wordt alles kleurloos en ben ik alleen

Dan ben ik verdrietig
daar ben ik niets waard

Ik verdrink bijna
en zwem moeizaam naar het licht

Ik word rustig 
en kan uiteindelijk drijven

Heb aandacht voor het gemis 
de technieken om niet te willen voelen laat ik los

Ik ben vrij
ik ga liggen en haal diep adem

Heb weer ruimte om te dromen 
en word sterker

Dankbaar voor al het goede
en voor de lessen na de pijn

Waar liefde is
gaat mijn aandacht naartoe

Die bron raakt nooit leeg
waar ik mag zijn

Inzichten vermenigvuldigen
geef mezelf een schouderklopje

Veerkracht krijgt een diepere betekenis
en de zon geeft weer licht en warmteJente

 

 

 


Geplaatst mei 2020

Gaan we nu leren van onze geschiedenis
Leren we nu eindelijk grenzeloos naar t grotere plaatje te kijken

Dat kwaad niet met kwaad vergolden moet worden
Dat door te luisteren en moeite doen om elkaar te begrijpen zoveel opgelost kan worden

Dat we allemaal bagger in onze geschiedenis hebben meegemaakt
Dat dit niet betekent dat wij deze frustratie nu ook moeten botvieren op de volgende generatie

Gaan we nu stoppen met de vinger naar een ander te wijzen
En eerst beginnen naar ons eigen aandeel te kijken

Zodat we de wereld kunnen delen in plaats deze te veroveren
Dringt t nu door dat geld en macht niet zaligmakend zijn

Zullen we nu eindelijk leren dat positiviteit een groter kracht heeft dan wapens
dat de wereld van ons allemaal is                                                                                              
en dat deze liefde verdient


Jente 

 

 

 


Geplaatst april 2020

Voor jullie

Op mijn theekastje staat een foto. Van Maurice en Nico. Zij zijn de broers van mijn oma en opa. Deze jonge mannen van even over de twintig zijn niet teruggekeerd na de oorlog. Samen met mijn vier overgrootouders hebben zij het niet overleefd. Een oneerlijk gevecht. 

De wereld vecht nu ook. Allemaal tegen de zelfde onzichtbare vijand. Wij zitten nu gedwongen ondergedoken in ons eigen huis.

Nieuwe regels. Binnenblijven en afstand houden. Zo proberen wij voor onze zorg-krachten, de strijders van nu, ruimte te bewaken zodat zij hun werk goed kunnen blijven doen. Zij vechten voor ons, soms met hun eigen dood tot gevolg. 

We zijn genoodzaakt het beste ervan te maken. Ondernemers met hun handen in hun haar, werknemers worden ontslagen. Werkeloosheid. Hoe gaat het straks met de huizenmarkt? Een mondiaal probleem.

Overal geldt ongeveer hetzelfde regime totdat we de vijand hebben verslagen. 

Maar de zon blijft schijnen en wij kunnen naar buiten. Mensen kunnen een frisse neus halen. Wij hebben zeker wat beperkingen maar niet zo erg als in de tijd van Maurice en Nico. Altijd op de vlucht, niet wetende wie je kon vertrouwen. Als ik naar hun foto kijk denk ik altijd, jullie hebben niet de gelegenheid gekregen om iets van het leven te maken. Hier put ik tevens kracht uit. 

Hoeveel tegenslagen ik op mijn pad tegenkom, ik probeer er altijd het beste uit te halen. Te genieten van mijn familie en vrienden op veilige afstand via FaceTime. Zorgen dat ik gezond blijf door goed te luisteren naar de specialisten die de vijand proberen te overmeesteren. 

Onze voorouders hebben uiteindelijk de vijand verslagen. Wij gaan dit in onze generatie met deze griep ook doen. Alleen dat vergt geduld. En tot die tijd kunnen we onze krachten bundelen en er voor elkaar zijn. 

Ik kijk naar jullie foto en zeg; 

‘Ik blijf positief in deze andere tijd omdat jullie nooit de kans kregen’. 


 

 

 

 

Geplaatst maart 2020

21 maart 2020

De hele wereld staat op z’n kop. Mensen besmetten elkaar en de zwaksten in de samenleving moeten het helaas ontgelden. Het virus moet binnen blijven.                                         Tegelijkertijd herstelt de natuur buiten zich. Minder luchtvervuiling, schonere kanalen en het besef van een gezond lichaam wordt steeds belangrijker. 

Nadat het virus overmeesterd wordt volgt er waarschijnlijk een financiële crisis. Voor de hele wereld. We zullen meer van onze medemens afhankelijk zijn.                                                   Het besef, hoe belangrijk het behulpzame karakter is van de zorg, groeit. Vele leerkrachten geven digitaal les. Werken nog harder dan normaal. Het belang van het schoonmaak personeel wordt groter.

De wereld heeft het nodig. Een nieuw bewustzijn.                                                                Hoeveel geld je nu ook hebt, als je ernstig ziek wordt, heeft dat geen enkele waarde meer. We zitten met de rest van de wereld in het zelfde schuitje. Afhankelijk van de sectoren waarin men voor de ander zorgt.

Gelukkig blijft de aarde draaien. En de zon en de maan verzuimen hun taken niet. Ik geloof in de kracht van de zon die nieuw leven mogelijk maakt, die de natuur laat bloeien. In de maan die over de zee waakt en ons laat rusten.

Om mezelf zo min mogelijk zorgen te laten maken ben ik begonnen met elke avond mijn licht te schijnen op de dingen waarvoor ik dankbaar ben. Voordat ik het licht uit doe schrijf ik mijn top drie op. Zo sta ik elke avond even stil bij de dingen die er toe doen. 

Dit houdt me op een plek waar het goed voelt.

 

 

 

 


Geplaatst maart 2020

Herprogrammeren

‘Hoe ik me voel?’. Ik lachte. ‘Ik ben bezig met het herprogrammeren van mijn hersenen’. Ik vertelde de psychologe dat ik de reeds verworven inzichten probeer te implementeren in mijn systeem. ‘Ik word altijd blij van nieuwe inzichten’. Ook al is de confrontatie soms pijnlijk, ik krijg weer een kans stappen te zetten.

‘Dat is ook wat je aan het doen bent, herprogrammeren’ reageerde ze. ‘Je herkent nu jouw beschermmodi, de mechanismes die zijn ontstaan’. 

‘True, mijn hersenen krijgen nu concrete instructies’ antwoordde ik. ‘Soms ingewikkeld, herkennen, benoemen en begrip te hebben voor mezelf’. 'Maar het werkt, en omdat ik blij ben dat ik mezelf kan helpen, voel ik me energieker’ ging ik verder met een glimlach.

‘Ik wandel al 3 weken de middagwandeling met Thor’. 

‘Je bent lekker bezig’ zei de psychologe.

Natuurlijk had ik gehoopt dat ik weer een grote middagwandeling zou kunnen maken na mijn laatste aanval. Maar dit was van te voren niet zeker. En nu loop ik weer. Mijn spieren worden sterker. Het vertrouwen in mezelf groeit weer.

Mechanismes die jaren een onderdeel van je zijn geworden, kan je niet in 1 dag deleten.  Maar het feit dat ik me bewust ben dat deze er zijn en bij mij horen, maakt mijn leven elke dag een grotere uitdaging.  

Dit is de beste investering in mezelf geweest. Het inschakelen van een psycholoog. Mentale hulp. 

Het wordt weer bijna voorjaar, de zon wordt geleidelijk aan warmer. Zo ook in mij. Ik leef mee met de seizoenen. Zoektocht naar een geschikte tuinman vindt nu plaats. Zoals mijn lieve mam zei; zorg dat je altijd iets hebt om naar uit te kijken. Dat doe ik mam. 

Mijn leven krijgt een update!


 

 

 


Geplaatst januari 2020

Een goed begin

Vandaag een bezoek aan de neuroloog. Tijdens mijn aanval in oktober verleden jaar had de neuroloog al aangegeven dat ze graag de eventuele gevolgen van de ontstekingen wilde bekijken. Dus onder de mri scan voor de vraag, zijn er beschadigingen bijgekomen? De mri uitslag dient als eventuele onderbouwing voor de neuroloog om medicatie aan te raden. 

Ik had toen al aangegeven dat ik dat niet zag zitten. Aangezien ik mezelf tijd wilde geven om te revalideren en even niet wilde nadenken over medicatie heb ik de mri afspraak afgezegd en aangegeven dat ik haar in januari eerst graag wilde spreken. 

‘Hoe gaat het?’ begon ze toen ik was gaan zitten. ‘Best goed. Ik doe de ochtend wandeling met mijn hond sinds een maand lopend’ reageerde ik trots. Ik merk dat ik langzaam weer wat sterker word. En ik ervaar gelukkig geen nieuwe klachten’. 

Nadat ze de informatie op haar pc had bijgewerkt keek ze me recht aan.’U heeft de mri destijds afgezegd, hoe staat u er nu in?’

‘Hetzelfde' antwoordde ik. ‘Ik ga liever niet onder de mri omdat ik op dit moment niet wil beginnen met medicatie’. ‘Dus de uitslag van een mri scan is voor mij op dit moment niet echt van belang’. ‘Ik wil de weg die ik ben ingeslagen blijven volgen’. Geen medicatie maar blijven werken aan een zoveel mogelijk stressvrij leven’. 

Ik vertelde haar dat ik enige tijd voor de aanval bezig was met het verwerken van verwaarloosd verdriet. Dat ik daar professionele hulp bij had ingeschakeld en dat ik vooruitgang boekte. ‘Ik wil mezelf de mogelijkheid geven om de laatste stressfactoren uit mijn lichaam te elimineren’. 

‘Ik geloof in een gezonder leven zonder stress aangezien het me de afgelopen jaren sterker heeft gemaakt’. ‘Drie jaar, waarin ik mijn leven aanzienlijk heb aangepast, zonder aanval vind ik zelf heel positief’ .

Ze knikte. ‘We kunnen niet met zekerheid zeggen dat stress verantwoordelijk was voor de aanval’. Er zijn nu weer andere middelen beschikbaar dan die u toen had. De onderzoeken duiden er op dat medicatie ook gunstige resultaten heeft op langere termijn’. 

Ik wist dat het haar taak was om de eventuele gevolgen van 'geen medicatie’ met me te bespreken. Dat ik een risico neem. Maar ze was het ook met me eens dat MS-medicatie niet zaligmakend is. De neuroloog wist dat ik tijdens het nemen van eerdere medicatie toch ook twee aanvallen had gehad. En niet te vergeten, alle bijwerkingen waar ik weer andere medicijnen voor moest innemen. 

‘Ik wil deze ‘stressvrij-leven missie’ graag afmaken. Ik gun mezelf dit'. 

‘U weet mijn overwegingen maar u bent uiteindelijk diegene die beslist, antwoordde de neuroloog. Ik begrijp wat u zegt’.

Ik glimlachte. Mijn verhaal was dus helder.

‘Zullen we dan een afspraak maken over 9 maanden? Om te kijken hoe het met u gaat?’ vroeg ze terwijl ik opstond om mijn vest aan te trekken.

‘Prima’ antwoordde ik.

‘En ik beloof, vervolgde ik, mocht het onverhoopt anders gaan, dan zal ik de weg van de mri volgen’.

‘Oke’. Ze glimlachte terug terwijl ze me een hand gaf. ‘Ga door met waar u mee bezig bent’. 

Ik verliet haar kamer met een lach. Een goed begin van 2020!


 

 

 

 

Wil je de andere stukjes ook lezen? Klik dan op Mijn verhaal