Laatste publicaties  


Geplaatst januari 2020

Een goed begin

Vandaag een bezoek aan de neuroloog. Tijdens mijn aanval in oktober verleden jaar had de neuroloog al aangegeven dat ze graag de eventuele gevolgen van de ontstekingen wilde bekijken. Dus onder de mri scan voor de vraag, zijn er beschadigingen bijgekomen? De mri uitslag dient als eventuele onderbouwing voor de neuroloog om medicatie aan te raden. 

Ik had toen al aangegeven dat ik dat niet zag zitten. Aangezien ik mezelf tijd wilde geven om te revalideren en even niet wilde nadenken over medicatie heb ik de mri afspraak afgezegd en aangegeven dat ik haar in januari eerst graag wilde spreken. 

‘Hoe gaat het?’ begon ze toen ik was gaan zitten. ‘Best goed. Ik doe de ochtend wandeling met mijn hond sinds een maand lopend’ reageerde ik trots. Ik merk dat ik langzaam weer wat sterker word. En ik ervaar gelukkig geen nieuwe klachten’. 

Nadat ze de informatie op haar pc had bijgewerkt keek ze me recht aan.’U heeft de mri destijds afgezegd, hoe staat u er nu in?’

‘Hetzelfde' antwoordde ik. ‘Ik ga liever niet onder de mri omdat ik op dit moment niet wil beginnen met medicatie’. ‘Dus de uitslag van een mri scan is voor mij op dit moment niet echt van belang’. ‘Ik wil de weg die ik ben ingeslagen blijven volgen’. Geen medicatie maar blijven werken aan een zoveel mogelijk stressvrij leven’. 

Ik vertelde haar dat ik enige tijd voor de aanval bezig was met het verwerken van verwaarloosd verdriet. Dat ik daar professionele hulp bij had ingeschakeld en dat ik vooruitgang boekte. ‘Ik wil mezelf de mogelijkheid geven om de laatste stressfactoren uit mijn lichaam te elimineren’. 

‘Ik geloof in een gezonder leven zonder stress aangezien het me de afgelopen jaren sterker heeft gemaakt’. ‘Drie jaar, waarin ik mijn leven aanzienlijk heb aangepast, zonder aanval vind ik zelf heel positief’ .

Ze knikte. ‘We kunnen niet met zekerheid zeggen dat stress verantwoordelijk was voor de aanval’. Er zijn nu weer andere middelen beschikbaar dan die u toen had. De onderzoeken duiden er op dat medicatie ook gunstige resultaten heeft op langere termijn’. 

Ik wist dat het haar taak was om de eventuele gevolgen van 'geen medicatie’ met me te bespreken. Dat ik een risico neem. Maar ze was het ook met me eens dat MS-medicatie niet zaligmakend is. De neuroloog wist dat ik tijdens het nemen van eerdere medicatie toch ook twee aanvallen had gehad. En niet te vergeten, alle bijwerkingen waar ik weer andere medicijnen voor moest innemen. 

‘Ik wil deze ‘stressvrij-leven missie’ graag afmaken. Ik gun mezelf dit'. 

‘U weet mijn overwegingen maar u bent uiteindelijk diegene die beslist, antwoordde de neuroloog. Ik begrijp wat u zegt’.

Ik glimlachte. Mijn verhaal was dus helder.

‘Zullen we dan een afspraak maken over 9 maanden? Om te kijken hoe het met u gaat?’ vroeg ze terwijl ik opstond om mijn vest aan te trekken.

‘Prima’ antwoordde ik.

‘En ik beloof, vervolgde ik, mocht het onverhoopt anders gaan, dan zal ik de weg van de mri volgen’.

‘Oke’. Ze glimlachte terug terwijl ze me een hand gaf. ‘Ga door met waar u mee bezig bent’. 

Ik verliet haar kamer met een lach. Een goed begin van 2020!

Voor mijn lieve dochter Kikki


 Let both sites

inspire

your brain


and 


your third eye

will discover

the world


Let good vibes

empower

your universe


and 


your energy

will blossom

the day


Let music

silence

your mind


and 


your senses

will dance

with love


Let your soul

live

freely


and 


your magic

will touch

the world


Je mamGeplaatst december 2019


Zelfcompassie  

Geleerd waar bepaalde patronen vandaan komen. Een tijdje geleden heb ik een psychotherapeut ingeschakeld. Na mijn aanval afgelopen oktober ging het na drie weken geleidelijk aan slechter. Mijn lichaam begon opnieuw te protesteren. 

Ik wist dat het met mijn mindset te maken had. Ik ben een mentale reis aangegaan en deze wil ik afmaken. Mijn streven is alle lampjes te investeren in het nu. Niet meer aan toen. Mijn lessen leren en ook kunnen loslaten. Mentale peace creëren.                                                              Maar wist ook dat ik daar professionele begeleiding bij nodig had. Een kadootje voor mezelf. Zij loopt nu met me mee op deze hobbelige weg.

Aangezien ik aan mijn mentale gezondheid werk moet ik mijn lichaam extra in acht nemen om de inzichten te verwerken. Na een blaasontsteking vorige week werden mijn grenzen weer duidelijk. Geduld en ik leren nu gedwongen samen te werken.

Mijn Ferrari gebruik ik nog elke dag. Maar ook hiermee ga ik te snel. Van de week een bocht om en hij kwam langs de zijkant tegen de muur. Ik had mijn koptelefoon op dus ik hoorde niet wat voor een geluid het maakte. Maar omdat mensen omkeken toch even gestopt. Dat was nodig want het onderstel was iets verplaatst en liep nogal aan. 

Ik heb gelijk de snelheidsknop maar een paar streepjes terug gezet :-)

De laatste aanval vond ik een lastige te verwerken. Juist omdat het de laatste drie jaar zo goed ging. Ik haal de kracht nu uit het feit dat het me eerder is gelukt om mijn conditie te verbeteren. Vanmorgen voor de derde keer deze week een kleine ochtendwandeling met Thor lopend gedaan. Met kleine stapjes blijf ik vooruit gaan. Met de hulp van mensen om heen die, als het nodig is 's middags Thor voor me uitlaten. Lieve vrienden die me voor me klaar staan en een heerlijke lieve dochter die me helpt. 

Veel thuis, veel rusten en mijn mind vullen met lichtjes, muziek en zwijmelfilms. Het is de tijd van dekentjes op de bank, gevulde kerstkransjes in de boom en gluhwein.

Van de psycholoog heb ik de term zelfcompassie geleerd. Mijn vertaling, jezelf troosten door lief te zijn voor jezelf. 

Sometimes life feels hard but I am slowly falling in love with healing myself.Geplaatst november  2019


Ik reis terug 

Haal je op 

En neem je mee

Waar je veilig bent


Ik word sterker

Kan je dragen

Neem je mee

Waar je liefde voelt


Ik blijf rustig

Luister naar je

En neem je mee

Waar je kan zijn


Haal adem meisje

Niet meer alleen

Neem je nu mee

Waar vrede is


Jente 

Geplaatst november  2019

 

Maandag 4 november

Heel veel verdriet. Ik laat het er nu eindelijk zijn. Eerst erdoor heen, mijn trauma ga ik aan. Het diep weggestopte angstige meisje mag er nu zijn. Alle pijnlijke momenten waar ik in het verleden over heen ben gestapt, komen met een heftige kracht mijn lichaam uit. 

En ik voel me verschrikkelijk alleen. Eigenlijk al heel lang. Het kleine meisje waar ik niemand dichtbij liet komen. Dit ingrijpende verdriet komt er nu uit. Waar ik vroeger meteen in een volgende relatie zou zijn gestapt om me goed te blijven voelen, neem ik nu de tijd om te verwerken. 

Het blijkt nu dat ik veel heb weggestopt. Het niet willen voelen van de pijn heeft me nog verder van mezelf verwijderd. Ik schrik er soms van. 

Ben me bewust geworden dat ik een High Sensitief Person ben. Het empathisch zijn is mijn kracht en tegelijkertijd mijn valkuil.

Nu is de tijd om mijn energie op mezelf te richten. Mezelf te gaan helpen. Zorgen dat ik mijn levenslust meer gedoseerd in mijn eigen 40 lampjes ga stoppen. 

Ik denk dat de sleutel van mijn troost ligt bij het accepteren dat ik zo in elkaar zit. En in plaats van mezelf te negeren om me niet alleen te willen voelen, vooral mentaal goed voor mezelf te blijven zorgen. Zodat mijn energie in mezelf geïnvesteerd wordt. Als ik leer in mijn eigen kracht te 'blijven' staan, het empathisch zijn naar binnen te richten, verlies ik geen energie.     

Eindelijk weer leven vanuit mijn gevoel en mijn denken alleen nog inschakelen voor positiviteit. 
Geplaatst oktober  2019


Ik luister

en lach

 

Dat hoe ik naar de wereld kijk te maken heeft met hoe ik de wereld wil zien

ik keuzes kan maken hoe ik ergens mee omga

het niet uitmaakt wat anderen van me vinden en

er ook een darksite bestaat

 

Dat ik intens leef

ik altijd wil leren

ik luister naar mijn weten en

op mijn intuïtie vertrouw

   

ik weer hou van wie ik ben 


Ik luister 

en lach


en weet nu hoe belangrijk dit is


Jente
Geplaatst juni 2019


Haar afweermechanisme was aanpassen

Dan geen gedoe


Dat kostte lampjes

en werd ziek


Naar haar lichaam geluisterd

ontmoette zichzelf Haar afweermechanisme werd love yourself

Dat bespaarde gedoe


Het leverde warmte

en werd sterker 


Naar zichzelf geluisterd

vond begrip Haar afweermechanisme is intuïtie 

Geen gedoe


Haar lampjes branden

Ze leeft


Haar soul luistert

nu naar haar
Jente

 


Geplaatst mei 2019

Een MS-dag

Dit keer dacht ik; ik ben eraan toe. Een dag georganiseerd door MS-research, de stichting die wetenschappelijk onderzoek naar MS stimuleert en financiert. Ik kon met een oud-collegaatje van 30 jaar geleden meerijden naar Groningen. Zij werkt nu bij MS-research. Dus de reis begon erg gezellig. Ruim twee uur babbel-de-babbel. 

Mijn ‘gewone’ hotelkamer was door het hotel ge-upgrade naar een luxe kamer. Een onverwacht kadootje bij aankomst. Na twee uur gerust te hebben ging ik naar beneden. Er was een lange tafel gereserveerd met nog een aantal andere enthousiaste collega’s en de directeur van MS -research. Verder kennisgemaakt met de onderzoeks-coordinator van de ms centra in Nederland en iemand van Kiss goodbye to ms. Zij helpen mensen met eigen initiatieven geld in te zamelen. Verder was er een koppel, mede-eigenaars van een kwekerij waarvan de vrouw ook MS heeft. Zij hadden een mooi symbolisch kadootje, een zaadje van een plantje, symbolisch want ‘van zaaien komt oogsten’ voor alle donateurs van MS research. En ik kon mijn way of living met MS delen. Een bijzondere gezellige avond.

De volgende ochtend om 10 uur stond ik klaar voor de dag. Een nieuwe uitdaging met ruim 100 andere MS patiënten in een ruimte te zijn. Waarbij een aantal rolstoelen, scootmobielen en slecht lopende mensen met MS. Dit was de eerste confrontatie. Veel mensen die er slechter aan toe waren dan ik. Er werd onderling gesproken over ziek zijn, de klachten, de bijwerkingen van medicatie wat erg logisch is op een MS-dag.

Voor mij vermoeiende energie. 

Tijdens de eerste spreker, een neuroloog viel ik dan ook bijna in slaap. Niet dat zijn verhaal niet interessant was maar met de confrontaties iets te veel te behappen.
De volgende spreker ging dieper op de materie in. Over cellen en hun weg naar de hersenen. Hierbij werd het gevecht om mijn ogen open te houden nog zwaarder.
Na de derde spreker was ik klaar. Ik wilde rusten. Maar na de lunch zouden er gesprekken volgen met jonge enthousiaste wetenschappers. Het meest interessante deel voor mij van de dag. Hier was ik te moe voor.

Er was een rustruimte gereserveerd maar ik ben gevlucht naar het terras en ben met mijn koptelefoon in het zonnetje gaan zitten. Even terug naar mijn gewenste energie. Ik voelde me een alien op deze dag. Mijn tweede confrontatie.
Ik ga anders om met mijn MS dan de meesten. Ik heb zonder medicatie mijn levensstijl volledig aangepast zodat ik het minste last van mijn MS heb. Ik zorg dat mijn stress meteen geëlimineerd wordt en probeer met de lampjes die ik heb het beste uit het leven te halen.

Ik ben toch blij dat ik ben gegaan omdat ik positief ondervonden heb wat inmiddels door onderzoekers als een mede oorzaak wordt gezien. Onderzoekers denken dat een combinatie van erfelijke factoren, factoren uit de omgeving en levensstijl de kans op MS vergroten.

Ik kennis heb gemaakt met een voor mij nieuwe MS wereld, die van het onderzoek. Er vinden veel onderzoeken plaats wat hoopvol is. Er wordt hard gewerkt aan een uiteindelijk MSloze wereld door verschillende disciplines die hun kennis met elkaar delen. En door steeds meer donateurs worden nog meer onderzoeken mogelijk gemaakt. Als je mee wilt werken aan een MS vrij leven kan je donateur worden en/of een donatie doen. Voor info kijk op https://msresearch.nl/help-mee

En ik, ik blijf me nu, na deze dag, nog enthousiaster focussen op mijn aangepaste levensstijl en op mijn positieve look on my life met MS.

 


Geplaatst december 2018


YES!

‘Het vitamine D gehalte is goed, precies zoals die moet zijn’. De neuroloog keek me aan.

Een goed begin dacht ik. 

‘De brughoektumor is onveranderd gebleven’ vervolgde ze haar verhaal. 

‘Yes!’ reageerde ik. Deze uitslag was een grote opluchting. Maar wat ze daarna zei daarvan had ik alleen maar durven dromen. ‘Er is één afwijking te zien op de scan’.

‘Maar één? reageerde ik enthousiast. Ze knikte. ‘Ja maar één, in de afgelopen twee jaar’.

Ik keek haar aan met een glimlach; ‘Wow, wat een positieve uitslag vandaag!’. ‘Ja’ zei ze lachend om mijn reactie.

‘Het is me gelukt’ dacht ik. 
Het resultaat van de weg terug naar ‘mijn natuur’ was op de scan te zien. Een positief cadeau zo voor het einde van het jaar.

‘Het is me gelukt’ herhaalde ik hardop toen ik later Thor uitliet. 
Er ging van alles door me heen. Sinds de diagnose, ruim zeven jaar geleden, heb ik veel geleerd. Geleerd dat mijn lichaam mijn manier van leven niet meer aankon. 

Dat door het wegstoppen van gevoelens je uiteindelijk last kan krijgen van sensibiliteits- klachten. Ik heb naar binnen gekeken. Gevoeld hoe het is om jezelf kwijt te raken. Tranen laten komen. Ik heb gebroken stukjes van mezelf teruggevonden die diep verborgen lagen. Mijn brein signaleerde problemen waarvoor ik mijn hele leven was gevlucht. Die lastige confrontaties ben ik aangegaan.

Dat door te veel tegelijk van mijn lichaam te vragen, het evenwicht tussen denken, doen en voelen verstoord kan worden en ik letterlijk uit balans raakte. Dat stress mijn belangrijkste vijand is. Dat het uitschakelen van negativiteit wonderen kan doen. Dat als je geest rustig is, je lichaam meer in balans komt. Geleerd hoe het is om in het moment te leven. Dat het goed is alle gevoelens er te laten zijn. Dat niet perfect zijn goed genoeg is.

Dat het goed is mezelf op de eerste plaats te zetten. Ik zal nog wel eens uitglijden maar ik heb ook geleerd dat na vallen, opstaan het beste voor mij werkt. Dat ik kan leren van de misstappen en daarvan sterker wordt. Geleerd dat het leven onverwachte manieren heeft om je ergens bewust van te maken. 

Geleerd om op mijn intuïtie te vertrouwen. Dat medicijnen niet altijd de oplossing zijn maar dat de natuur een positieve invloed heeft op je ‘eigen natuur’. Niet altijd een makkelijke weg maar de weg terug naar mijn kern, mijn natuur, mijn soul, mezelf, heeft me uiteindelijk sterker gemaakt.

Een moment om trots op te zijn. Er zit Geluk in gelukt!


 

Geplaatst oktober 2018


Ik heb bergen beklommen

Zeeën bezwommen

Mijn hersenen bezeerd


Beide benen moe

Het lichaam verzwakt

Mijn hart gebroken


Geleerd

en stilte gevonden

om te luisteren

 

mezelf hervonden

om te voelen


Bergen beklommen

Zeeën bezwommen

Mijn hersenen bezeerd


Ik heb rivieren gehuild

Boven wolken gevlogen

Vrijheid gevonden


Sterkere spieren

Het lichaam krachtiger

Mijn hart gevoeld


Geleerd

door onze natuur

te blijven groeien


Jente 

 

Geplaatst oktober 2018

Never a dull moment’

Dit was een van de uitdrukkingen die mijn moeder gebruikte om haar leven te beschrijven. Ik herken het gevoel. Mijn leven is nogal veranderd. 

Ik heb geleerd dat als ik wilde overleven, ik mezelf op de eerste plaats moest zetten. Zoals je in het vliegtuig leert eerst je eigen zuurstofmasker op te zetten en dan pas een ander te helpen.

Het eerste cadeau voor mezelf was Thor, mijn eerste hond. Kikki en ik genieten enorm van zijn karakter. Een lieverd die van knuffels houdt, een vriend en een maatje. We voelen ons veilig met hem. 

Mijn vierpotige maatje en ik blijven samen in beweging. We genieten van elkaar. Herders staan bekend om hun intelligentie en leren snel. Ze zijn erg op hun baasje gericht. Samen met zijn zachte karakter en zijn wil om te werken blijkt dit een waar medicijn. 

Mijn lichaam is sterker geworden. Waar ik een half jaar geleden begonnen ben met de conditie van een poffertje, ’s middags gebruikmakend van mijn scoot, loop ik nu dagelijks gemiddeld 1,5 uur buiten. In een half jaar tijd loop ik gemiddeld 4 x meer dan voorheen. 

Thor houdt me ook bij mijn innerlijke kracht. Want zo blijf ik zijn leider en blijft hij luisteren. Het in de natuur lopen brengt mijn geest tot rust. Het geeft me groene energie, maakt mijn spieren sterker en loop ik stabieler. Ik geniet niet alleen van de vrijheid, van de andere honden maar ook van de vele gesprekjes die ik voer met de baasjes. 

Verder heb ik mijn badkamer laten renoveren. Mijn oude douchebak werd te gevaarlijk dus alles is eruit gesloopt en weer opnieuw opgebouwd rekening houdend met mijn ms.                                  De deurpost van de badkamer is breder gemaakt. Er is een inloopdouche gebouwd met een glazen deur. Hierdoor wordt de minimale ruimte maximaal benut en is de ruimte toegankelijk gemaakt voor een rolstoel. Een paar stevige beugels zijn op de muur gezet waarop ik lekker kan leunen. Het enige wat nog op mijn lijstje staat is een douchekruk. WMO zag ook dat de verbetering in belang van gezondheidsredenen was uitgevoerd. Dus er volgt een bijdrage.

Douchen heeft bij mij een therapeutische werking. Een reiniging voor lichaam en geest. Ik ben er graag en om de muur van de inloopdouche een gezellige touch te geven heb ik Portugese tegeltjes uitgekozen. 

Een volgend cadeau was een heerlijke vakantie voor Kikki en mij op een Grieks eiland. Samen scheurend over de kronkelende bergwegen, mijn ogen op de weg en die van haar uitkijkend naar een lekker strand. Genieten van een warm vakantie adres waar we lieve mensen hebben ontmoet. Quality time van moeder en dochter samen.

Na een aantal moeilijke momenten in mijn leven kan ik me weer vaker happy voelen. Ik lach meer en voel de lichtjes in mijn ogen weer vaker branden. Mijn moeder heeft me geleerd sterk te zijn. Lieve vrienden helpen me daarbij. Ik ben blijven staan en ben mijn positieve zelf niet verloren. Mijn weg terug naar de natuur heeft mijn algehele conditie goed gedaan want ik heb de afgelopen 2 jaar geen nieuwe aanval gehad.

Ik heb geleerd van het verleden, geniet intenser van mijn leven en zie de toekomst, whatever that may be, weer positief tegemoet.

‘Never a dull moment’

 

Geplaatst mei 2018

Uit noodzaak – mei 2018

Een ontmoeting uit noodzaak geboren’, ‘dat zijn de mooiste’.

 ‘Mag ik naast je komen zitten?’ Ik hoorde een Amsterdams accent. Ik was nog in een gezellig gesprek gewikkeld met een wat oudere vrouw, die met haar kleine versie van de hond Lassie, aan de wandel was. Ik keek opzij tegen de zon in. Een oudere man met een fiets aan zijn hand. ‘Ja hoor’ zei ik.

 Ik zat op een bankje aan de Vliet. Ik ben de afgelopen dagen met Thor naar de Vliet gewandeld. Met een paar nodige tussenstops op de banken in de passerende parken. Bootjes kijken, luisteren naar het blije geluid van jongelui die de Vliet insprongen, genieten. Ook van Thor die speels de voetbal afpakte van diezelfde jongelui. Die het fenomeen boten beter kon bekijken, en geïnteresseerd keek naar de meekomende golven heen en weer rennend tussen mens en hond.  

De man was revaliderende van een toeval. Had minder kracht in zijn benen, daarom fietste hij nu. Hij zag er goed uit voor zijn 80 jaar. Het onderwerp ziektes vonden we beiden saai en al snel kreeg het gesprek een andere wending.

‘Wat heb je gedaan voor werk?’ vroeg ik hem nieuwsgierig. Hij lachte en zei ‘Ik ben beeldhouwer geweest’. Hij werkte niet meer vanwege zijn lichamelijke conditie.

‘Er staan enkele beelden van mij iets verderop langs de Vliet en ook in het parkje achter ons’. Ik vroeg hoe hij heette waarop hij antwoordde dat zijn naam niet vermeld staat bij de beelden. Hij creëerde vanuit zijn ‘zijn’ en zijn naam ermee verbinden leek hij niet belangrijk te vinden. Het ging hem vooral om de boodschap die hij wilde uitdragen. Ons gesprek kwam daarna op leven vanuit je hart, over eerlijk leven.

Wat een mooi gesprek ging er door me heen toen ik naar huis liep. Ik heb zijn beeld opgezocht en wat foto’s gemaakt. Hij had me geraakt met zijn woorden. ‘Je ontmoet mensen waarvan je wat kan leren, alles wordt geregeld in de kosmos’. ‘Je komt waar je nodig bent’.

Hij had me geconfronteerd met zijn eerlijkheid toen hij scherp zei: ‘Laat de woorden komen vanuit je hart en vertel niet wat iedereen wil horen‘. Ik reageerde dat het best irritant was om iemand zoveel wake-up calls tegelijk mee te geven. Hij antwoordde met een brede lach.

Eenmaal thuis had ik het gevoel de wereld aan te kunnen. Zoveel positieve energie. Deze ontmoeting heeft me bewust gemaakt dat het soms beter is ook een deel van mijn hersenen, de denker, met verlof te sturen. Door veel in mijn hoofd te zitten mis ik de uitwisseling van  energieën.

Ik ben weer terug bij mijn flow. Een waardevolle ontmoeting.

 

Geplaatst april 2018

Een nieuw avontuur – april 2018

Nog geen week geleden hebben Kikki en ik een hond opgehaald uit een hondenopvang. Thor, een reu van 4 ½ jaar. Een kruising tussen een herder en een berghond. Ik ben veel alleen, ben gek met dieren en wilde meer de natuur in.  We moeten nog veel leren samen maar Thor is een lieverd, houdt van knuffelen en wil graag goed doen. Met hem kom ik dagelijks buiten, een frisse neus halen.  

Wel of geen weer, Thor en ik gaan op pad. Ik op mijn scootmobiel en hij aan de lijn ernaast lopend. Het gaat steeds beter, het ernaast lopen. Hij is erg op mij gericht.  Hij houdt mij en de scoot constant in de gaten. De snelheid passen we op elkaar aan. Soms moet ik een noodstop maken omdat meneer zijn neus achterna loopt en opeens een goede plasstop vindt. En soms moet hij een noodstop maken omdat ik een andere kant uit wil. Zo leren we en oefenen wij saampies.

De scoot vervangt mijn benen wat me minder lampjes kost. Ik word er steeds handiger in, maar ben nog niet helemaal gewend aan de wendbaarheid. Vanmorgen reed ik mijn mobiel in zijn achteruit om recht voor de deur van mijn schuur uit te komen waar ik door moet om bij de achteruitgang te komen. Toen viel mijn scoot van het looppad af, in een kuil die Thor had gegraven.  

Dus daar hing mijn scoot half op het pad en half in de kuil. En ja wat dan? Gedoe. Met mijn (wils)kracht redde ik het dit keer helaas niet. Ik kreeg mijn rode Ferrari niet van de grond.

De sterke buren in mijn portiek waren niet thuis. Nu woon ik tegenover een school en bleek het net pauze te zijn. Mijn redding. Aan een paar jongens gevraagd die op de stoep stonden te chillen of ze me een handje wilde helpen. Zij hebben mijn scoot weer op het juiste pad getild. Zo kon ik daarna opgelucht aan Thor zijn wandeling beginnen.  

Aangezien ik zo veel mogelijk wil bewegen laat ik Thor ‘s morgens en ’s avonds lopend uit. De eerste paar meter loop ik redelijk normaal maar de volgende meters gaan steeds moeizamer. Ik loop langzaam maar stug door en na een aantal corrigeermomenten aan de lijn, past ook Thor zijn snelheid hierop aan. Na ruim een kwartier kom ik uitgeput maar voldaan thuis. Ik strompel naar de bank waarop ik dan ruim 1 ½ uur lig te slapen. Maar moe zijn na gedane arbeid voelt toch beter.

Een nieuw leven, een totaal andere dagindeling maar wel een gezonder leven. Ik kom elke dag buiten, ik beweeg meer en ik slaap daardoor meer. Maar ik denk minder en geniet meer. Een nieuwe ervaring :-). Ons huis vol haren, modder en zand, is even wennen maar Kikki en ik genieten enorm van hem. We spelen met hem in de achtertuin en leren hem nieuwe dingen. We hebben nog meer quality-time samen terwijl we Thor uitlaten. Ik ben dankbaar met de ontzettend lieve Thor die zorgt dat we meer van de natuur genieten en die ons bij de les houdt om in het moment te blijven genieten.

Een nieuwe uitdaging, een nieuw avontuur.

 

Geplaatst februari 2018

Een ander bestaan – februari 2018


Een leven zonder moeder

is verder leren leven
met een nieuw gevoel

Zonder haar stem te kunnen horen
je er doorheen te leren slaan  

Leren leven zonder moeder

Is te leren luisteren naar haar stilte
Met haar woorden in je gedachten

Een leven vol herinneringen
Een ander bestaan

Een leven zonder moeder
is te leren delen met jezelf  

Is niet meer even samen sparren
Over hoe een leven zonder moeder

zo een uitdaging zou zijn


Jente 

 

Geplaatst december 2017

Voor jou mam – december 2017

En dan neem je opeens afscheid van je moeder. De liefste leukste gekste moeder van het hele universum.

Ik kon met haar over werkelijk van alles praten. We luisterden naar elkaar, confronteerden en stimuleerden elkaar. We deelden onze gevoelens, onze gedachtes en ons gedrag. En konden om onszelf lachen. En dat deden we veel.

Duidelijk, oprecht en rechtvaardig zijn ook woorden die bij haar horen. Een moeder die van me hield ‘no matter what’.

Op het moment dat haar lichaam en haar kracht het niet meer redden, voel je dat afscheid nemen onvermijdelijk is. Dan denk je dat je, met de pijn die je voelt, niet verder kan leven.

Maar je brein bedenkt, bijna gelijktijdig, foefjes om je te laten overleven. Naast het verdriet stroomt er een warm gevoel binnen, het gevoel van ‘bevoorrecht’ zijn. Een gevoel dat me sterkt, me omarmt en me warm van binnen maakt.  

Mijn moeder was een ontzettend lieve krachtige vrouw. Ik heb veel goede dingen van haar geleerd. ‘Luister naar je hart en intuïtie’ en ‘blijf geloven in jezelf’ hebben me door moeilijke momenten geholpen. ‘Wees happy met de dingen die je hebt’ is een waarheid die me aangespoord heeft om bewust in het moment te leven en ervan te genieten.  

Ze heeft belangrijke levenslessen van haar ouders meegekregen. Harde lessen geleerd doordat ze een oorlog doorleefd hebben. Mensen die met elkaar ongelooflijk veel verdriet, angst en ellende hebben moeten doorstaan. Maar er werd over gesproken en het verdriet werd gedeeld.

Mijn moeder heeft mij ook geleerd het leven te vieren, tegenslagen als een uitdaging te zien en niet op te geven. Wat kan niet?– werd vervangen door - wat kan wel. Niet denken in beperkingen maar in mogelijkheden. Door deze wijsheid bleef ik staan op het moment dat de diagnose MS werd uitgesproken.

Ik heb de laatste jaren, nadat ik afgekeurd thuis kwam te zitten vanwege mijn MS, veel quality time met haar kunnen hebben. Momenten die ik meeneem, de rest van mijn leven.  

Haar wilskracht om alles uit het leven te halen was bewonderenswaardig. Vele mooie herinneringen bewaar ik in mijn hart. Ik mis haar ontzettend maar onze sterke band maakt dat ons lijntje blijft bestaan.

 Zo leeft ze met me mee, maar alleen dan in een andere wereld.

 

Wil je de andere stukjes ook lezen? Klik dan op Mijn verhaal